fredag, augusti 17, 2007

Liten krashkurs i alla rotkataloger för Ubuntu Linux

En liten krashkurs i alla rotkataloger:

/bin lagrar grundläggande program för att kunna använda systemet via en terminal
/boot lagrar viktiga filer relaterade till systemets start. Detta inkluderar linuxkärnan, bootladdarens inställningar (oftast grub) osv.
/dev lagrar åtkomstnoder till olika hårdvaruenheter. Detta kan te sig lite konstigt men grundar sig på att allting (med vissa undantag) kan representeras av en fil i en UNIX-lik miljö.
/etc är en plats där alla globala konfigurationsfiler för olika program och systemet lagras.
Inställningar som bara rör en användare lagras ofta i en gömd mapp i användarens hemkatalog.
Normalt sett behöver du inte röra filer där.
/home lagrar alla användarkataloger
/initrd lagrar temporärt alla den ramdisk som kärnan använder sig av under uppstart. Denna avmonteras senare innan systemet är helt färdigstartat. (ej 100% på denna, kan någon verifiera?)
/lib lagrar viktiga systembibliotek som är kritiska för systemets hälsa.
/lost+found är en katalog där återfunna filfragment lagras efter en återställning med hjälp av fsck.
/media är den katalog där anslutna masslagringsenheter lagras i
/mnt är en relik från den tiden då man manuellt var tvungen att montera ev. anslutna enhter (usb-minnen osv). Jag tror inte den används överhuvudtaget idag men finns antagligen kvar så att äldre script och dyl som använder sig av katalogen inte ska skrika.
/opt (optional) lagrar större program, ofta sådana som är binärt distribuerade och därför bör separeras från alla vanliga program. Speciellt i ett paketbaserat system som ubuntu där pakethanteraren ansvarar för att ta bort/lägga till filer.
/proc (processes) är en virtuell katalog som skapas av linuxkärnan, olika processor som körs av linuxkärnan exponerar variabler där, det finns även möjlighet att skriva till vissa av filerna och därmed direkt ändra kärnans policy. /proc anses idag föråldrat och utvecklare försöker långsamt föråldra gränssnittet för att det slutligen skall tas bort.
/root är superanvändaren (roots) hemkatalog. Skälet att den ligger i rooten är antagligen att i en nödsituation så går det kanske inte att montera hårddisken där /home partitionen ligger. Då ska det ändå gå att logga in som root och komma åt ev. inställningar m.m
/sbin ligger program som endast ska exekveras av superanvändaren och som har direkta konsekvenser på systemet och därmed är "farliga" att användas.
/srv vet jag ej
/sys är den virtuella katalog som är tänkt att ersätta /proc. Den har dock ett annat utseende och ett helt annat gränssnitt inuti kärnan.
/tmp är en plats där filer kan lagrar temporärt. I Ubuntu raderas den vid varje omstart. Detta kan dock skilja sig från distribution till distribution.
/usr är den plats där program installerade av pakethanteraren lagras.
/var är den plats där loggfiler skrivs till. Servrar har ofta den katalogen monterad på en separat partition så att inte systemdisken riskerar att få slut på diskminne.

Hoppas det reder ut lite frågetecken.