lördag, oktober 03, 2009

I DN: Richard Swartz gråter över nya tider

"Buhuhu" låter det när Richard Swartz romantiserar över tidningen som dunsar ned i hemmet varje morgon i DNs ledare signerat 20091003. Richard kan inte förstå hur de unga håller sig uppdaterade då de inte prenumererar på en tidning. Swartz menar på att nätet bara är en plats för åsikter och ingen fakta.
Ju längre man borra sig ned i artikeln blir det uppenbart att han saknar en förståelse för vad Internet egentligen innebär.
För det första ska man vara försiktig med att sätta en stämpel på vad Internet är.
Internet är en stor mängd maskiner fysiskt utbyter elektriska och optiska signaler med varandra. Allt annat är överlagrad information, producerad av människor. Må det vara åsikter, fakta, mp3:or, filmer, epost.

Vad som gör mig riktigt irriterad är att Richard låter påvisa att traditionella gammelmedier inte har några åsikter inbäddade i sina artiklar. En vinkling finns alltid, det är oundvikligt.
På Internet har många åsikter, precis som i verkliga livet. Skillnaden är att plötsligt så har den vanliga människan möjlighet att påverka och syndikera just sin vy på saker och ting. Givetvis är den stora delen av alla inlägg brus och regurgitationer av artiklar, men det kommer alltid att finnas guldkorn med material som bidrar och flyttar konversationen framåt. Att hitta och lyfta upp sådana artiklar är om något skulle behöva förbättras.

Nej, Richard.
Till skillnad från dig skulle jag inte bry mig om dunsen i farstun försvann. Behovet av nyheter kommer alltid att finnas. Om inte gammelmedierna klarar av att förändra sig så kommer nya företag ta över den rollen.