torsdag, mars 16, 2006

Asimovs första lag

Nyligen så läste jag en mycket intressant artikel om att USA för närvarande sätter in automatiserade robotar i Irak. De är utrustade med tunga maskingevär och går på larvfötter.

Vad som är extra intressant är att de bryter Isaac Asimovs första lag:
1) En robot får inte skada människor.

När plötsligt autonoma maskiner börjar döda människor så skapas det en mängd intressanta etiska frågor.

1. Är det mer etiskt riktigt att döda en människa med hjälp av en maskin då den senare ej har ett samvete och därför inte får några psykiska efterverkningar av sin handling?

2. Vem bär ansvaret för dessa döda, konstruktören? Officieraren som valde att sätta in dem? Ingen?

Nästa steg är att motståndarna också sätter in robotar i kampen, plötsligt står vi då mitt i ett robotkrig á la Terminator.

1 Comments:

At 5:36 em, Anonymous Anonym said...

"Bless all forms of intelligence!" såg nyligen om animatrix. "The second renaissance pt I & II" De är verkligen lysande stycken. Det är inte riktigt samma sak, men nästan, när Arnold snackar om hur Skynet tar över. Det effektfulla i dessa filmer ligger på något vis i att man snackar om undergången i imperfekt.
Va synd om människorna, helt plötsligt överkörda av sina maskiner.
Men detta är ju bara larv, det måste vara lätt att se vilken människa som är ansvarig för vilken maskin.
Vet inte om jag läste samma artikel men jag läste något om att amerikanska armen testade automatiserad stridsvagnar (autonomous military drones) i Irak och jag tycker att det borde inte vara så svårt o se vem som har ansvaret för dem, eller?. Borde kunna jämföras med tex ett gevär som skjuter ihjäl någon. Var det geväret som dödade, var det gevärets konstruktör, var det soldaten, var det soldatens commanding officer, var det presidenten? Nja nä det är rätt klurigt, fast måste man välja i fallet ovan är det naturligtvis soldaten. Han har det slutgiltiga valet. Precis som med dagens state of the art terminators är det någon som har ett slutgiltigt val att använda dem. Kommer det alltid vara så?

 

Skicka en kommentar

<< Home