torsdag, juni 03, 2010

Brev till våra eu-parlamentariker

Följande brev skrev jag till våra eu-parlamentariker med anledning av nyheten om att eu önskar börja spara alla sökningar vi gör på en sökmotor.

Bästa / Bäste parlamentariker

Jag skriver till dig med anledning av nyheten om det finns eu-parlamentariker som vill börja lagra vilka sökningar människor har gjort sökmotorer i syfte att kunna stoppa barnporr på nätet.

En sådan lagskärpning ökar vår redan integritetskränkande lagstiftning och är de facto helt verkanslöst i att stoppa barnpornografi.

Om vi bortser från den tekniska svårigheten och den sanslösa kostnaden att implementera ett sådant här system, så är det en katt-och-råtta lek där den vanlige medborgaren blir den drabbade, då systemet kommer att missbrukas för andra syften. Detta är inte en fråga om utan när det kommer att ske.
En individ som sysslar med barnporngrafi är oftast mycket medveten med riskerna och anpassar därför sina metoder att få tillgång till material därefter. Personen googlar inte på nätet efter bilder utan ansluter sig till stängda sällskap där informationen utbyts krypterat utan att någon utomstående kan märka vad som pågår.

Barnporrsfrågan är kontroversiell och svårlöst och tyvärr utan några silverkulor som magiskt löser alla problem. Allt jag tror och ber dig är att tänka på är att detta förslag är ett slag i luften och kanske ger en kortsiktig PR-vinst för de underskrivande, men att det i det långa loppet åsamkar stor skada på det fria, öppna samhälle som jag vet att både du och jag vill leva i och se våra barn växa upp i, då den ger ytterligare kontroll över människor.

Tack för din tid!

Med vänliga hälsningar,
Erik